Charter
Árlista
Kapcsolat

Vis-sziget

A középdalmát szigetcsoport legtávolabbi szigete. Issa néven a legrégebbi dalmát településként tartják számon, már Kr.e. 3000 környékén lakott volt.
Kr. e. 397-ben a syracusiak zsarnoka, az idõsebb Dionysos megalapította az elsõ kolóniát. Innen tartották ellenõrzés alatt a tengeri kereskedelmi útvonalat. A horvátok a 7-8. században települtek ide. Vis híres tengeri csaták színhelye, jugoszláv partizánok fõparancsnokságának székhelye, a légierõ támaszpontja volt. 1991-ben nyitották meg a szigetet a külföldi látogatók elõtt.
Történelmével ellentétben a szigetet csendes, nyugodt életet élõ emberek lakják. Fõleg halászatból és szõlõtermesztésbõl, borászatból élnek. A sziget jellegzetes növényei közé tartoznak a fenyõk, a rozmaring, a levendula, a babér és a szentjánoskenyér.

 

Vis


Vist eddig elkerülte a turisták rohama. Splítbõl kompjáraton közelíthetõ meg. A város védett öbölben fekszik, a magaslaton a Bataria erõddel. A sziget védõszentje Szent György, szobra a kikötõ bejáratnál áll. Az öböl két helyen alkalmas kikötésre. A tengerparton magas pálmafasor, a terek növényektõl pompáznak és a pálmafák alatt padokon pihentetõ nyugalom. A kikötõ mellett terméskõbõl épült a XVI. században a Szentlélek-templom / Sveti Duh /. A városháza mögötti kis terecskén áll a Szent Jeromos templom három ablakos, három harangos nyitott tornya. A Bataria ágyús erõd épületében kapott helyet a múzeum. Az öbölben benyúlóan a félsziget növényektõl pompázik, itt áll a temetõ a kolostorral.
Hosszasan el lehet nézni a viszonylag nagy hajókikötõjét, ahol éppen egy többszintes kompra mennek fel az autók és rakodnak.
Annak, aki úgy dönt, meglátogatja Vist, feltétlenül végig kell sétálnia a város szûk utcáin, megcsodálnia a sziklafalakon leomló növényzetet, a kertekben az éppen megérett narancsokat, citromokat, a halpiac bõséges kínálatát.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Kérjük olvasd el adatkezelési tájékoztatónkat, illetve adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunkat. 

Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat  

Adatkezelési tájékoztató