Charter
Árlista
Kapcsolat

Trogir

A római, görög és velencei hatásokat hordozó város 27 km-re fekszik Splíttõl, a splíti öböl nyugati részében. A szigeten fekvõ óváros, melyet városfal vesz körül, romantikus stílusú templomaival, reneszánsz és barokk épületeivel, középkori hangulatú szûk, kanyargós utcáival 1997-tõl  a világörökség része. 
A partfalnál az olyannyira jellemzõ gyönyörû pálmasor. A fõtéren a XIV-XV. századi Poderta palota / városháza/ csodálatos épületét látjuk, ami egy velencei helytartó palotája volt. Udvarán egy kút áll, a város egyetlen szárnyas oroszlánjával. / Velence jelképe /


A tér másik oldalán az óratorony, Szent Sebestyén- templom harangtornya Szent Sebestyén szobrával és az órával. Az óratorony mellett áll a XV. században épült városi loggia, ami az ítélkezés színtere volt. Itt látható a legszebb középkori ház is, a Cipiko- palota.

A téren található a trogiri épületszobrászat remekmûve, a Szent Lõrinc- / Sveti Lovro / Székesegyház, mely a XV. században épült román és gótikus stílusban. Bejárati kapuja a Radovan - kapu, egy trogíri mester alkotása az 1240-es évekbõl. A kapu szobrokkal gazdagon díszített, kétoldalt az elsõ emberpárt megrontó kígyón taposó oroszlán, felettük Ádám, és Éva, a Háromkirályok, betlehemi istálló pásztorokkal, a külsõ pilléren az évszakokra jellemzõ munkák ábrázolása.  A sekrestye gazdag gyûjteménye között magyar vonatkozású tárgyat is felfedezhetünk. IV. Béla koronázási palástja, aminek csuklyája gazdagon díszített, lovon ülõ Szent Mártont ábrázol. A szent éppen kettétépi a palástot, hogy az egyik felét egy szegénynek adhassa. IV. Béla királyunknak és családjának a tatárjárás idején menedéket nyújtott a város. A másik magyar vonatkozású tárgy egy ezüst kézmosó, Nagy Lajos király felesége adományozta a templomnak.
Az óratorony és a városháza közötti szûk utcában találjuk a Keresztelõ Szent János -/ Sveti Ivan Krstitelj / templomot. A román kori épület érdekessége az egyetlen falból álló XIV. századi harangtorony, ez dalmácia legrégebbi gótikus emléke.

A Szent Borbála- / Sveti Barbara / templom román stílusú, a IX. században építették. Kapuja nagyon gazdagon faragott indamintázatú.
A legrégebbi templom egy apró óhorvát miniatûr templom, Szent Márton- kápolna. A IX. században épült román stílusban. A kis kápolnát apácák üzemeltetik, ha nincs nyitva, csak csengetni kell..
A tengerparti sétány végén áll a Kamerlengo-erõd, a velenceiek ellen a város védelmére épült, de csak a XV. századra készült el, így védelmül a törökök ellen szolgált. Szép a kilátás a vár tornyából, az udvarán szabadtéri színház mûködik.
Mellette a tengerparton áll egy klasszicista stílusú építmény, a Marmont  Gloriett / Marmont  marsall gyõzelmi emlékmûve, aki Napóleon dalmáciai kormányzója volt /.
A hangulatos óváros fehérmárványköves sétáló utcáin, terein sétálva meggyõzõdhetünk, hogy Trogír megérdemelten kapta Horvátország „ kis Velencéje” becenevét.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Kérjük olvasd el adatkezelési tájékoztatónkat, illetve adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunkat. 

Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat  

Adatkezelési tájékoztató