Charter
Árlista
Kapcsolat

Hajós lexikon

Cockpit (kormányállás):

A fedélzet hátsó része, ahol a kormány és a navigációs műszerek vannak, előtte ülőhelyek, ahol elfér az egész legénység. Elejéről lépcső vezet le a szalonba.

Deck (fedélzet):

A felső járható felület lépcső előtti része. Biztonsági korlát veszi körül.

Horgonyzóhely

3-10 m mélységű széles, lapos öböl

Jacht:

Olyan vitorlás hajó, amelynek dízelmotorja is van, rendelkezik étkező-szalonnal és kabinokkal, van felszerelt konyha, hűtőszekrény, gáztűzhely sütővel, mosogató, hideg-meleg vizes, zuhanyozós, wc-s fürdőszoba, világítás akkumulátorról is. Egyes jachtokon központi fűtés is van.

Kabin:

Ajtóval zárható helyiség, mindig van benne ablak, szekrények, többnyire franciaágy, esetleg emeletes ágy, világítás

Kapitány:

A hajó csak kapitánnyal hajózhat. Első és legfontosabb feladata, hogy a hajó és a rajta lévők épen és egészségesen érjenek vissza az indulási kikötőbe a túra végén. Második legfontosabb feladata, hogy induláskor felmérje, ki mit vár el a hajózástól, és ezeket a kívánságokat a legnagyobb mértékben kielégítse, egymással és az aktuális időjárás adta lehetőségekkel összeegyeztetve.

Marina:

Jachtkikötő, ahol díjfizetés ellenében hasonló szolgáltatások állnak rendelkezésre, mint a lakókocsiknak a kempingben.

Szalon:

A jachtok központi helyisége konyharésszel és körülülhető nagy étkezőasztallal, belőle nyílnak a kabinok és a fürdőszoba.

Városi kikötő:

Közforgalmú rakpart, ahol bárki kiköthet, de esetleg parkolási díjat szedhetnek érte. Szolgáltatások vagy nincsenek, vagy akár egészen színvonalasak is lehetnek.

Cirkálás:

Ha vitorlával olyan célpont felé hajózunk, ami szélirányban van, akkor hol jobbról, hol balról 45 fokos szögben haladunk a szél felé.

Mooring:

Adrián szokásos kikötő eszköz. A vízben lévő betonkockához vastag kötél van erősítve, amit egy vékonyabb kötéllel a rakparton lévő karikához kötnek. A vékony kötél a vastag előhúzásához kell, amihez azután a hajó orrát rögzítjük, a farát pedig a parthoz kötjük.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Kérjük olvasd el adatkezelési tájékoztatónkat, illetve adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunkat. 

Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat  

Adatkezelési tájékoztató